mojekafe.oznamuje.cz

Jak na kvalitní kávu

Publikováno 15.10.2013 v 11:46 v kategorii Kvalitní káva, přečteno: 190x

Káva patří bezesporu mezi nejoblíbenější nápoje na světě, a to zejména pro své povzbudivé účinky a výrazné aroma. Napříč kulturami a během staletí se vyčlenilo mnoho různých způsobů přípravy i servírování kávy a bylo vyšlechtěno několik odrůdy kávovníku.

Káva

Káva patří bezesporu mezi nejoblíbenější nápoje na světě, a to zejména pro své povzbudivé účinky a výrazné aroma. Napříč kulturami a během staletí se vyčlenilo mnoho různých způsobů přípravy i servírování kávy a bylo vyšlechtěno několik odrůdy kávovníku. Kávovník (Coffea) je keřovitá rostlina rostoucí v tropických a subtropických oblastech. Je známo přes 50 druhů kávovníků, z nichž pouze dva druhy jsou pěstovány komerčně na rozsáhlých plantážích (Arabica a Robusta), ostatní rostou divoce jako součást flóry nebo jsou pěstovány domorodci dané oblasti pro vlastní potřebu. V našich zeměpisných šířkách se s kávovníkem můžeme setkat jako s dekorativní pokojovou rostlinou. Plody kávovníku (kávová semena) se řadí mezi ovoce, čerstvě dozrálý plod se podobá barvou i velikostí třešni. Historie kávy jako nápoje je spojena se spoustou mýtů a legend. Pravlastí kávovníku je Etiópie, odtud se kávovník dostal do Arábie, která je považována za kolébku průmyslového pěstování a pití kávy. Káva se zde začala pít pravděpodobně už ve 12. století našeho letopočtua někdy v 15. století se pití kávy rozšířilo i do jiných zemí díky zámořskému obchodu, nicméně pěstování kávy bylo výsadní doménou Arabů, vývoz semen arabští vládcové zakazovali. Přesto se v 17. století Holanďanům podařilo životaschopná zrna vyvézt a postupně se tak i pěstování kávovníku rozšířilo po celém světě. Příprava kávy začíná sběrem, surová zrna je nejrpve potřeba sesbírat, vyloupat, vyčistit a usušit. Následuje pražení - nejdůležitější proces v přípravě kávy, díky němu získává výsledný nápoj své charakteristické aroma, chuť a ostatní jemné nuance, kterými se jednotlivé typy kávy odlišují. Důležité je, že látky, které zajišťují výrazné aroma, jsou těkavé a od upražení tedy vůně kávy velmi rychle ztrácí intenzitu. Dalším krokem je semletí (hrubost se liší podle způsobu další přípravy) a samotná příprava nápoje. Tady se nejvíce projevuje vliv kultury, pro kterou je daný způsob přípravy obvyklý. V našich končinách se nejčastěji setkáváme s velmi hrubým semletím na takzvaného „turka“, oproti kterému stavíme espresso nebo kávu rozpustnou. Ve skutečnosti je způsobů přípravy kávy mnohem víc a každý má své kouzlo a lze jím dosáhnout velmi kvalitního a lahodného nápoje. O prospěšnosti či škodlivosti pití kávy na organismus člověka se už léta vedou spory. Nejdůležitější látkou, kvůli které je káva vyhledávaným nápojem, je samozřejmě kofein se svými povzbuzujícími účinky tlumícími pocity únavy. Obsahuje však spoustu dalších látek, včetně mnoha antioxidantů, které lidský organismus ovlivňují. V současnosti se má obecně za to, že pravidelné pití kávy v přiměřeném množství neškodí, ba naopak může mít na zdraví člověka pozitivní vliv.

Jak si připravit doma dobrou kávu

Ať už zvolíte jakýkoliv typ přípravy kvalitní kávy, můžete se držet několika dobrých pravidel, jež zaručí opravdu labužnický zážitek. Nekupujte kávu v supermarketech. Od pražení uplynula dlouhá doba a většina aroma již vyprchala. Raději zamiřte do specializovaných prodejen nebo ještě lépe přímo do pražíren. Dobrá čerstvě pražená káva se dá koupit i online na internetu. Kávová zrna pokud možno semelte až těsně před přípravou kávy. Semletím se uvolní velké množství aromatických látek – čím dříve po semletí nápoj připravíte, tím aromatičtější bude. Zároveň mletí kávy jako součást přípravy pozvedne kulturní prožitek z pití kávy.